Wetten in de zorg

Wet BIG

Niet iedereen mag zomaar zeggen dat hij of zij arts is, daar moet je een artsendiploma voor hebben. Dat staat in de wet van de BIG. Arts is dus een wettelijk beschermde titel.

De wet BIG (de wet beroepsuitoefening individuele gezondheidszorg) stelt eisen aan de kwaliteit van de zorgverleners. De wet van de BIG geldt voor alle zorgverleners in de zorg. In de wet van de BIG staan regels over het uitvoeren van risicovolle behandelingen. Alle patiënten moeten kunnen vertrouwen op de bekwaamheid van de zorgverlener. Bekwaamd houd in dat de zorgverlener weet wat hij/zij doet en zijn of haar taken goed uitvoert. Om de 5 jaar moeten de artsen zich opnieuw registeren, dat is om te zorgen dat de artsen het vak hebben bijgehouden en nog steeds doen. 

Als je klachten hebt over een behandeling of over de behandelend arts kun je een klacht indienen bij de tuchtcommissie. Hieronder zie je waar je een klacht tegen kunt indienen en tegen wie:

~ Verkeerde diagnose of  onjuiste behandeling.                  

~ Onvoldoende informatie over de behandeling.                            

~ Afgifte van een onjuiste verklaring of onjuist rapport.                                                                                

~ Voorschrijven of verstrekken van verkeerde medicatie.                                                                       

~ Schenden van het beroepsgeheim.                                           

~ Ten onrechte niet doorverwijzen naar een andere arts.                 

~ Seksuele intimidatie

Je kunt een klacht indienen tegen:

~Arts                                                                                                

~Tandartsen                                                                              

~Apotheker                                                                              

~Gezondheidszorgpsycholoog                                                         

~Psychotherapeut                                                             

~Fysiotherapeut                                                                         

~ Verloskundige                                                                            

~ Verpleegkundige               

Als de klacht is ingestuurd, dan kijkt de Tuchtcommissie of de behandelend arts goed heeft gehandeld. Dat doen ze door middel van  protocol opvatting van de behandelend arts, om zo te kijken of de arts als een professional handelt en de goede zorg heeft verleend. Hierna kijkt de commissie alles goed na via de onderzoeken en geeft dan het oordeel en eventuele straf.                                                                                       

 

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is zorg in de laatste periode van het leven, het is gericht op het kwaliteit van het leven. In de wet is geregeld onder welke voorwaarden euthanasie mag worden toegepast. Euthanasie heet officieel ‘levensbeëindiging op verzoek’

 

Arbodiensten

Arbodiensten of diensten voor bedrijfsgezondheidszorg doen aan preventie van gezondheidsproblemen door het werk, preventie van ziekteverzuim en begeleiding bij re-integratie

 

Patientenrechten en plichten

De rechten van de patiënt staan in de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Tussen patiënten en zorgverleners is er een behandelingsovereenkomst. Daar zitten voor allebei rechten en plichten vast. In elke praktijken zijn er afspraken over privacy van gegevens welke uitslagen en informatie de assistent wel of niet zelf mag doorgeven. Voor elke behandeling moet een patiënt toestemming geven, nadat hij goed geïnformeerd is.

Dossier

Het dossier is van de patiënt. De zorgverlener is verplicht gegevens vast te leggen in een dossier. Alleen zorgverleners die informatie hebben mogen in de dossier kijken.

Zorgen voor kwaliteit

Kwaliteit van een product of dienst houdt in dat het voldoet aan verwachtingen of eisen. Om kwaliteit van zorg te bevorderen zijn er werkafspraken, protocollen, richtlijnen en standaarden. Kwaliteit kan verbeterd worden door te werken door kwaliteitscyclus, met vier stappen ‘plan, do, check en act’