Apothekenzorg

Apotheken en zorggeneesmiddelen

Er werken apothekers met meestal meerdere apothekersassistentes en soms ook farmakundigen. Het apotheekteam is verantwoordelijk voor de farmaceutische consulenten. Belangrijkste taak is het medicatiebegeleiding en medicatiebewaking.

Geneesmiddelkeuze

De apotheker werkt met huisartsen samen in het farmacotherapeutisch overleg. De artsen kiezen het geneesmiddel zelf uit. De overheid en zorgverzekeraars stimuleren artsen om zo zinnig en zuinig voor te schrijven. De geneesmiddelen op recept worden meestal geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Farmacoketenzorg

Bij opname in het ziekenhuis moet er informatie zijn over het medicatiegebruik van de patiënt. Tijdens de ziekenhuisopname krijgt de patiënt de geneesmiddelen van het ziekenhuis. Als de patiënt naar huis moet gaan, dan moeten de huisartsen de openbare apotheek informeren over de geneesmiddelen die de patiënt bij het ontslag blijft gebruiken. Daarom stimuleert de overheid verbeterprojecten voor de farmacoketenzorg. Deze projecten heten ook wel transmurale projecten. Om de farmacoketenzorg te verbeteren werkt de overheid samen met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Aptheken en zorg voor geneesmiddelen

Openbare apotheken in de wijk verstrekken geneesmiddelen op recept en hulpmiddelen. De apotheker is verantwoordelijk voor de farmaceutische patiëntenzorg. Apothekerassistenten bereiden geneesmiddelen en zorg voor het uitreiken en uitleg ervan. Artsen, tandartsen en verloskundigen zijn bevoegd  geneesmiddelen voor te schrijven. De overheid en zorgverzekeraars stimuleren artsen om zinnig en zuinig voor te schrijven en bij voorkeur generieke middelen voor te schrijven. De apotheker werkt met huisartsen samen in de farmacotherapeutisch overleg . Geneesmiddelen op recept worden meestal geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit het basispakket van de zorg verzekering. Zorgverzekeraars mogen bepalen welk geneesmiddel uit een groep ze vergoeden dit is het preferentiebeleid.